Ecole des Refuses



116418-49



No poet, no artist of any sort, has his complete meaning alone. His significance, his

appreciation is the appreciation of his relation to the dead poets and artists.

-- T. S. Elliot, 1919


Det lär väl knappast undgått er, att en ny undergroundrörelse på senare år vuxit fram inom konsten. Jag talar förstås om det akademiska måleriet, denna skräckinjagande böld på konstvärldens karta, som alltjämt växer och hotar att spy ut sitt uråldriga innanmäte över de svartklädda galleristernas vita väggar. De akademiska målarna söker sig tillbaka och försöker lära sig av de gamla mästarna för att kunna framställa utrycksfull och relevant samtidskonst. De får inte tillträde i de fina salongerna och bespottas ivrigt av såväl etablissemanget som av konstskolorna. Motståndet till trots har det nu startat en skola i Stockholm som lär ut måleri och teckning efter metoder som uppräthållits ända sedan 1400-talet, bland annat studier efter antika gipser och intensiva anatomistudier:


http://www.ateljestockholm.se/

(här kan du se hur skolans lärare i direkt nedstigande led är sammanlänkade med självaste Leonardo da Vinci enligt traditionen lärare/elev)


Detta är den första skolan av det här slaget i hela norden, den är på tre år och är ej CSN-berättigad. Men faktum är att en offensiv lobbykampanj har startat för att få in denna konstskola på de etablerades scen. Kampanjen sträcker sig från gräsrotsnivå bland en växande ström av missnöjda konststudenter som anser den nuvarande undervisningen på såväl förberedande målarskolor som högskolor undermålig, och ända upp till samhällets toppskikt. Utbildningsminister Lars Leijonborg ska ha kontaktats. Enligt tillförlitliga källor beräknas utbildningen vara CSN-berättigad till nästa år, och inneha högskolestatus inom två år. Vi på Mynningen, som alltid är på hugget när det gäller spännande saker inom konsten och livet, följer naturligtvis händelseutvecklingen med största uppmärksamhet!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback